• Tallers en línia d'acordió diatònic d'arreu del món

Benjamin Macke

Benjamin Macke va néixer l’any 1983 al Nord de França. Va començar la seva carrera musical com a percussionista clàssic i com a bateria de jazz abans de descobrir als 18 anys l’acordió diatònic que aprengué de manera autodidacte i a les trobades. En va acabar fent la seva professió a partir del 2005 posant el seu acordió al servei de projectes molt variats com els següents:

 

Shillelagh des del 2002, trio de ball folk que fa “música per ballar de Flandes i altres llocs” amb Gabriel Lenoi (violí) i Aurélien Tanghe (guitarra).

 

Le Duo Macke-Bornaw des del 2008, amb Birgit Bornaw (cornamusa i cornamusa barroca). Es van trobar al voltant de les músiques tradicionals i de ball però des del 2014 proposen un concert de colors barrocs amb l’enregistrament It’s Baroque to my Ears i la seva continuació lògica Curly Music.

 

Septembre des del 2019, un espectacle teatral i musical sobre el dol i la desaparició situat en l’univers (el món) dels pescadors d’esponges grecs, amb els comediants Géraldine Bogaert i Claudia Bruno.

 

Le Ciné-concert de Poche des del 2010, un cinema-concert en solo amb bobines de 16 mm., films burlescos americans, d’animació d’Europa de l’Est, ‘westerns’, contes per a infants i altres.

 

La Maîtresse des Ombres des del 2016, una trobada entre el cinema-concert i el conte amb Sandrine Gniady, basant-se en els films de Lotte Reiniger.

 

Easy Street des del 2018, un cinema-concert per a orquestres harmòniques sobre films clàssics de Charles Chaplin.

 

The Amazing Airbags des del 2018 orquestra infantil de cornamuses dirigida per Birgit Bornaw.

 

Les contes à 1000 Gueules des del 2007, al món de la mina de carbó, amb Pascal Duclermortier (contes) i Gabriel Lenoir (violí).

 

S’ha dedicat de manera important a ensenyar l’acordió i el treball de conjunt a la Compagnie Cric-Crac, la Muziekacademie de Gooik i a la de Gant. A més fa nombroses estades d’acordió, jocs d’equip i d’improvisació per a films muts arreu d’Europa.

 

Benjamin Macke també és conegut per la seva tasca amb el basse aux pieds, una espècie d’acordió que es toca amb els peus i produeix sons molt greus. Treballa amb la renovació d’aquest instrument en estreta col·laboració amb el seu fabricant Jean-Marie Paque.

 

Curiós i tastaolletes, s’ha pogut veure i sentir Benjamin Macke col·laborant amb artistes i iniciatives diverses a La Nopce Champêtre, octet barroc amb Marieke Van Ransbeeck (cornamusa barroca), a Une Aventure de Tom Sawyer, ficció radiofònica de Radio-France, amb David Chevalier (guitarra), a Benjamin Macke 4tet amb Christophe “Pher” Motury (bugle), Jean-Christophe Cheneval (vibràfon) i Aurélien Tanghe (contrabaix), al cinema-concert Odna amb Anne Frèches (cant) i Raphaël De Cock (música siberiana), a la direcció de l’Orchestre Insolite amb músics discapacitats, a la co-direcció de l’Orchestre Transfrontalier amb 20 músics francesos i belgues, a Le Duo Bastringue, confluència insòlita de ball folk i bal musette amb Philippe Destanque (guitarra) i Rachel Bazoge (cant) i altres.

 

 

Discografia:

  • Shillelagh: Hemels Douwe (Compagnie Macke-Bornauw 2017)
  • Macke-Bornauw: It’s Baroque to my Ears (Bémol Productions 2016)
  • Shillelagh: le Vagabond (Bémol Productions-2013)
  • Benjamin Macke: Un instrument, un artiste: l’Accordeón diatonique (Bemol Productions – 2012)
  • Le Duo Bastringe & Rachel Bazoge: l’Arbre à danses (Bémol productions 2010)
  • Shillelagh: Germaine (Bémol Productions – 2009)
  • Le Duo Bastringue: Bruit qui danse (Bémol Productions -2007)
  • Shillelagh: Danses sur l’eau (Bémol Productions – 2006)
  • Shillelagh: Musiq            ue à danser (Autoproduction -2004)