Filippo Gambetta - Manxes llunyanes -

Música tradicional de les Quattro Province

La música instrumental tradicional de la zona geogràfica formada per les províncies de Gènova, Piacenza, Pavia i Alessandria, situada al cor dels Apenins (una serralada que es desenvolupa de de la Ligúria), es caracteritza per un antic instrument de doble canya, el piffero. Actualment el duo de piffero / acordió anima les vetllades de ball d’aquella zona dels Apenins, amb un repertori que abraça tant danses de grup (alessandrina, piana, giga a tre, etc) com danses de parella (vals, mazurca, polca). Filippo Gambetta ha transcrit alguns temes tradicionals, transportant-los fins a l’acordió diatònic de vuit baixos G / C, amb l’objectiu de difondre aquest interessant repertori més enllà de la mera pràctica interpretativa amb el piffero.

Durant el taller proposat, s’abordaran alguns temes seleccionats, per a una primera aproximació amb aquest llenguatge musical, estretament relacionat amb la dansa tradicional.

Breu currículum:

El genovès Filippo Gambetta (acordió diatònic) ha tocat música de composició pròpia als principals festivals folk del món, com l’Edmonton Folk Festival, el Kaustinen Folk Festival, el Festival d'Été de Quebec i el Vancouver Folk Music Festival. Ha col·laborat amb importants músics, com Nuala Kennedy, Jean Michel Veillon, Max Manfredi, Riccardo Tesi, Jaron Freeman Fox i Oliver Schroer. És membre del projecte Maestrale, amb el qual es dedica a la música de composicions pròpies, i amb el grup Liguriani Suona fa duet amb la pianista canadenca Emilyn Stam, amb qui ha celebrant concerts al Canadà i a Europa.

El seu cd Otto Baffi va guanyar la dotzena edició del Premi Nacional Città di Loano com el millor àlbum de música tradicional italiana, el reconeixement nacional més important del món de la música.

Els seus discos han sonat a les principals ràdios nacionals europees. Ha realitzat cursos d'acordió diatònic a tota Europa (a Espanya dins el festival Tolo d'Astúries a Oviedo). Ha estudiat la música tradicional irlandesa (amb l’acordió diatònic B / C que s’utilitza per a aquest repertori) i la música instrumental tradicional de la zona de Ligúria.