Tallers de ball

Hi haurà un taller de ball d'1h30 per a cada un dels territoris amb música en directe.

BAL CAJUN

Taller de ball amb música en directe dels membres de “Lâche pas la pâtate”.

El programa inclou el two-step tradicional, el vals cajún, figures de jitterbug i una dansa en línia pròpia.

Per a saber-ne més

BALLU SARDU

El repertori de ballu sardu inclou el Ballu Tundu ("danza circolare"), el Passu Torrau ("a passo ripetuto"), el Ballu Seriu ("ballo posato"), entre d'altres.

BORREIES

Talhèrs Borrègas dels países d'Arièja (País de Foish lengadocian e Coserans gascon)  :

Se son conservadas solament dins la nòstra zòna de l'Arièja : cantadas al son de votz o jogadas al aboès del Coserans (familha de l'oboe) e pus tard ambe clarineta o acòrdeon. Son borrègas a dus tempses. Sus tota la zòna se tròban tres passes especials (pas sautat, pas crotzat e pas alisat) que se combinan entre elis dins un dotzenat de fòrmas de danças al mens. Cada vilatge qu'aviá la siva faiçon : "planherada, crotzada, travessada, castanha, remenilha, borrèga de Molins, de Massat e d'Uston"...: en ronda, en linhas, en cople o per quatre.

Plan soenh i aviá un coplet de paraulas per se brembar de la musica, e doncas cantarem tanben en dançant.

1 BORRÈGA DE MOLINS
2 PLANHERADA
3 BORRÈGA DE VATHMALA
4 CASTANHA
5 CROTZADA D'ESPLANS
6 BORRÈGA D'USTON
7 TRAVESSADA
8 TRUCASSADA DE MASSAT

JAUZIAK

Els jauziak, mutxikoak o sauts basques són un conjunt danses circulars en què els participants, sense agafar-se de les mans i mantenint el centre del cercle com a referència, executen determinats passos o moviments de ball que varien segons cada dansa en particular. Hi ha, doncs, moltes melodies diferents de jauziak, cadascuna d'elles amb una coreografia diferent que resulta de la combinació d'un corpus tancat de passos.

A l'hora de ballar hi ha passos que mantenen la direcció de la dansa i altres que canvien el sentit de la dansa. Els passos que mantenen la direcció de la dansa s'inicien sempre amb el peu cap a l'exterior del cercle, i els girs i els canvis de direcció sempre es completen amb el peu cap a l'interior del cercle.

Podem distingir entre jauziak curts (els més coneguts són Hegi, Ostalarrak i Marianak) i els llargs (com el Lapurtar Motxak i Moneinak).

Aquestes danses són originàries del nord dels Pirineus: Lapurdi (Labourd), Nafarroa Beherea (Baixa Navarra) i Zuberoa (Soule), Bearn, i a la localitat de Luzaide (Valcarlos) a Nafarroa ( Navarra). Es ballen a les festes, sobretot la celebració del Diumenge de Pasqua de Luzaide. A la vall de Baztan de Nafarroa, un altre estil de dansa, les mutildantzak (balls de nois), que està relacionat amb els jauziak però té particularitats que el fan únic.

Actualment la forma més habitual de ballar-los consisteix en què els balladors desconeixen la coreografia concreta de cada dansa i hi ha una persona que va anticipant el nom dels passos per a que els balladors els puguin anar executant.

- Extret del llibre ¨URRASKA: DANTZA JUZIAK SAGASETAREN BIDETIK¨,  ISBN: 978-0-615-00001-5 Editorial: Aiko Taldea / Center for Basque Studies, University of Nevada