Tallers d'acordió
Es requereix un cert grau de domini amb l’instrument, així com capacitat per seguir el taller amb autonomia. Cal tenir en compte que aprendrem seguint els estils de cada tradició i que en alguns tallers es pot treballar d’oïda.
S’oferten quatre tallers d’acordió en paral.lel. Es preveuen dos itineraris (* i **)
Tallers*: recomanats per a persones que saben tocar peces bàsiques amb les dues mans i que dominen els ritmes bàsics (2/4, 3/4 i 6/8) en les tonalitats de Do, Sol i Lam.
Tallers **: recomanats per a persones que poden tocar amb dues mans tot tipus de ritmes (5/8, 7/8) i diverses tonalitats
Cada persona es farà el seu propi itinerari, segons els interessos i el domini de l'instrument.
Cada un dels tallers es concreta en una proposta de treball al voltant d'un dels gèneres de cada territori.
Louisiana
Per aquesta línia tindrem dos mestres, tots dos membres del grup Lâche pas la patate. Mestre Alex ens donarà un aproximació més global de cada genere amb explicacions de les seves especificitats. Mestre René ens donarà una aproximació analítica de cada genere basada en l'estudi i la interpretació d'una o dues peces concretes.
Estudiarem els tres gèneres musicals del Cajun: el two-steps de ritme binari, els valsos (ternaris, a voltes escrit 9/8) i els blues escrits en compàs de 6/8 . Sovint tenen lletra i estan escrites per acompanyar passos de ball particulars. Una sessió estarà dedicada a les especificitas del genere Zydeco.
Arièja
De la música de l'arièja, traballarem les borreies.
La pimera sessió serà dedicada a un treball melòdic i rítmic, acompanyades de cant, de les borreies següents: Planherada, borreia de Molins, borreia de Vathmala, Castanhas
Durant la segona sessió, es treballaren variacions armòniques d'una mateixa melodia: Trucassada de Massat.
A la tercera sessió es treballaren variacions de la borreia Les pometes i s'estudiarà la borreia d'Uston, una borreia en tres parts.
Sardenya
De Sardenya estudiarem peces del Ballu Sardu.
La primera sessió estarà dedicada al Passu Torrau.
A la segona sessió estudiarem la peça Lu scottis di Gaddura, un ball del nord de Sardenya i Sos gossos, una melodia per cantar als sants.
I a la tercera sessió, estudiarem la peça So Dillu, del genere ballu tundu, el més conegut i ballat a tota l’illa.
Euskal Herria
Estudiarem tres jauziak, dos d'estructura llarga, i un d'estructura més curta.
Les dues peces d'estructura llarga són Hegi i Antxoriz. Hegi no té alteracions, requereix creuar i fer canvis d’acord en ritme binari. Es pot tocar còmodament amb una bona digitació. Antxoriz no té alteracions, requereix creuar, té una mica més de complexitat rítmica. Es pot tocar còmodament amb una bona digitació.
La peça d'estructura més curta és Ahuntxa. No té alteracions.